Bräd- och tärningsspel

Bräd och tärningsspel har börjat att spela ut sin roll. De har ersatts av modernare varianter av i stort sätt samma sak. Det finns nu tv- och mobil som gör i princip samma sak, i många fall till och med bättre än originalvarianterna.

Visst har gamla hederliga bräd- och träningsspel sin charm men dagens generationer har ofta lite för kort tålamod för att spela de klassiska spelen. Trots att den nya tekniken har ökat möjligheterna för folk att spela spel tillsammans utan att behöva ha med sig ett brädspel där alla pjäser och brickor måste finnas till hands så har de gamla spelen fortfarande sin charm.

Det är bra mysigt att samlas runt middagsbordet under kyliga vinternätter eller regniga sommarkvällar och spela dessa spel.

Schack

Schack är ett av världens mest kända och äldsta spel och tros ha uppfunnits någon gång mellan 100-500 talet efter Kristus. Det går inte att bli bra i schack utan att vara en strateg av mästerklass. Det krävs enomt mycket av en spelare för att bli duktig och det sägs att schack är ett bra spel för att stimulera hjärnan och rent av öka sin IQ något. Schack har inget inbyggt moment av tur i spelet och det är därför ett renodlat skicklighetsspel. Få av sitt slag faktiskt då många spel låter tur, eller slumpen för att vara mer korrekt, ha en viktig roll i utgången av spelet. Ett bra exempel är backgammon som vi kommer nämna nedan där man har tärningar som hjälper till att berätta hur man får flytta. Ett sådant slumpmoment gör att en orutinerad spelare har en rimlig chans mot en rutinerad. I schack är det enormt osannolikt att den sämre spelare ska vinna mot en bättre.

Backgammon

Backgammon kallas ofta för bräde i vardaglig svenska. Även bräde har funnits väldigt länge och det finns teorier om att det fanns redan flera tusen år före Kristus. Spelet går ut på att man ska flytta sina 15 spelpjäser från startpositionen till sitt bo. Två tärningar avgör hur många steg man får flytta sina spelpjäser. Tärningarnas resultat kan man använda till att antingen flytta en spelpjäs lika många steg som vardera tärningen visar eller flytta två pjäser där den första pjäsen får flyttas så långt som den ena tärningen visar och den andra så långt som den andra tärningen visar. Landar man på samma ruta som en motspelares bricka befinner sig på knockar man tillbaka den till utgångspositionen. Om det finns två eller fler motståndarpjäser på samma ruta så är dessa låsta och man kan varken slå ut dem eller stanna på samma plats.

Backgammon har väldigt mycket taktik och trots att det är tärningarna är en stor del av spelet så har duktiga spelare en stor fördel mot en mindre duktig spelare. Men trots det så kan tärningarna avgöra spelet på ett sätt som aldrig kan ske i schack.

Checkers

Checkers spelas på ett vanligt schackbräde där varje spelare får 12 spelpjäser. Dessa pjäser placeras ut på de svarta rutorna på de tre raderna som är närmast respektive spelare. Pjäserna får bara röra sig diagonalt på spelplanen och målet är att slå ut motståndarens pjäser. För att slå ut en pjäs måste man hoppa över den. När man hoppar över en pjäs slås den ut och rutan efter pjäsen som man landar på måste vara tom. Man kan alltså skydda sina pjäser genom att se till att de har en pjäs bakom sig så att motståndaren inte kan hoppa över din pjäs och sedan landa på en tom ruta. Utan tomma rutor så kan man inte bli av med sina pjäser. Det här låter enklare än vad det egentligen är. Checkers har, liksom schack, inte något turmoment utan är helt skicklighetsbaserat.