Schack är ett av världens mest kända och äldsta spel och tros ha uppfunnits någon gång mellan 100-500 talet efter Kristus. Det går inte att bli bra i schack utan att vara en strateg av mästerklass. Det krävs enomt mycket av en spelare för att bli duktig och det sägs att schack är ett bra spel för att stimulera hjärnan och rent av öka sin IQ något. Schack har inget inbyggt moment av tur i spelet och det är därför ett renodlat skicklighetsspel. Få av sitt slag faktiskt då många spel låter tur, eller slumpen för att vara mer korrekt, ha en viktig roll i utgången av spelet. Ett bra exempel är backgammon som vi kommer nämna nedan där man har tärningar som hjälper till att berätta hur man får flytta. Ett sådant slumpmoment gör att en orutinerad spelare har en rimlig chans mot en rutinerad. I schack är det enormt osannolikt att den sämre spelare ska vinna mot en bättre.
Schack är förmodligen ett av de mest klassiska spelen som finns. Innan kunde det bara spelas på fysiska schackbräden men i och med internets framfart går det spela överallt, dygnet runt. Det är ett strategispel som hela tiden kräver att du ligger tre steg före din motståndare.
Spelets uppbyggnad
Schack spelas på ett bräde med totalt 64 stycken rutor som är omväxlande vita och svarta. Pjäserna som det spelas med är också uppdelade i svarta och vita. Det finns sex stycken olika typer av pjäser som ska flyttas runt på spelplanen och spelar ut motståndarens. Alla pjäser har ett bestämt rörelsemönster som måste följas och som du som spelare måste känna till i förväg.
Spelets olika faser
När det talas om schack brukar spelet delas upp i tre olika faser. Den första heter öppningsfasen och det är här du bestämmer vilken typ av schack som du vill spela. Det andra är mittspelet när du verkligen måste börja analysera ditt spel. Sist har vi slutspelet då det finns färre pjäser på bordet och varje drag kan vara innebära skillnaden mellan vinst och förlust.
Strategi och taktik
Schack anses av många vara det mest strategiska spelet och det krävs mycket tänkande för att bli en bra schackspelare. Du behöver tänka långsiktigt och alltid ligga ett par drag framåt. Du måste se alla möjliga drag som din motståndare kan tänkas göra och sedan planera ditt eget spel efter detta. För att lära sig att tänka flera steg framåt och att visualisera alla eventuella situationer som kan uppstå är enormt svårt. Inget man lär sig på en gång utan det krävs mycket träning.
Det finns en rad olika taktiker som du som spelare kan använda dig av under ett parti. Exempel på en taktik är en som kallas “gaffel” vilken innebär att du hotar två stycken av motståndarens pjäser under samma gång. Det finns även en som heter “dragtvång” och tvingar motståndaren till ett drag som inte kommer att gynna denne. En spelare får aldrig stå över ett drag under schack.