Internetspel.se

Bräd & tärningsspel

Trivial Pursuit

Trivial Pursuit är ett populärt sällskaps- och frågesportspel som uppfanns 1979 av två kanadensare. Första utgåvan gavs ut redan 1982, men spelet har kommit i många fler utgåvor och är populärt än idag. Om du svarar rätt på en fråga får du kasta tärningarna igen. Det finns några speciella rutor där man också blir belönad med en tårtbit om man svarar rätt. Målet är att få en tårtbit för alla olika ämnen som finns i spelet.

Tårtbitarna finns i olika färger, som står för de olika kategorierna på frågorna. I den klassiska utgåvan är färgerna; grön för natur/vetenskap, rosa för underhållning, orange för sport/fritid, blå för geografi, gul för historia samt brun för kultur/litteratur. Den första svenska upplagan av spelet gavs ut 1984 och kallades Trivial Pursuit Genus.

Hur spelas Trivial Pursuit?

Det är inte svårt att lära sig spelreglerna, det kniviga är istället att kunna svaret på de kluriga frågorna. Spelplanen är cirkulär och har olika fält, sex av fälten är större och består av varsin färg. Svarar du rätt på en fråga när du står på ett av de fälten får du en tårtbit.

Ditt mål är att få en tårtbit i varje färg så att din spelpjäs blir full. Efter det ska du ta dig till spelplanens mitt och där svara rätt på en fråga i en kategori vald av motspelarna. Om du svarar rätt på den frågan så har du vunnit spelet.

Regler och andra utgåvor av spelet

Svaret ska stämma överens med det som står skrivet på frågekortets baksida, det behöver dock inte vara exakt samma ordval så länge det överensstämmer med det skrivna svaret. När det kommer till de nordiska utgåvorna av spelet är det företaget Hasbro som ger ut dem, de tidiga svenska utgåvorna gavs ut av BRIO.

Trivial Pursuit har kommit i en hel del specialutgåvor med olika teman som till exempel Disney, Star Wars och Lord of the Rings. Trivial Pursuit är ett spel som än idag kommer i nya utgåvor och som alltid blir lika populära. Det är inte så konstigt då de både är roliga och allmänbildande.

Trivial Pursuit Online

Tyvärr så är det svårt att hitta något riktigt bra Trivial Pursuit att spela online. Om man har vänner och bekanta på besök och vill spela men inte har något fysiskt spel så kan man gå till playclassic och spela deras version. Den är däremot ganska kass men kanske kan vara ett bra alternativ om man inte har något annat val.

Det finns appar att ladda hem till mobilen också men dessa fungerar heller inte så bra som man kan önska. I alla fall inte om målet är att kunna spela med vänner eller främlingar online när som helst på dygnet.

Vill man spela Trivial Pursuit med den maximala spelupplevelsen måste man gå från Trivial Pursuit online och istället sätta sig ned vid ett bord med sina medspelare och spela på det gamla hederliga sättet.