Internetspel.se

Bräd & tärningsspel

Alfapet

Alfapet är ett välkänt ordspel som skapades av spelföretaget Alga. Spelet bygger på det engelskspråkiga Scrabble, vilket också utvecklades och tillverkades av Alga. Under 1990-talet köpte företaget Mattel rättigheterna till Scrabble. Alga förlorade då sin licens till Scrabble men fick fortsatt använda sig av namnet Alfapet. Då skapade de ett nytt spel som fick namnet Alfapet. Ibland kallas detta Alfapet för “det nya Alfapet-spelet”. Scrabble på svenska säljs idag av Mattel och motsvarar alltså det gamla Alfapet-spelet. Det finns ytterligare ett liknande ordspel som heter Betapet. Namnet Betapet bygger på den svenska versionen, men är en internetbaserad variant av samma spel.

Spelplanens utseende

I Alfapet har spelplanen 17 gånger 17 rutor. Det förekommer också så kallade bonusrutor där bokstaven eller ordet är värt olika poäng, beroende på vilken bokstav eller vilket ord som läggs över rutan. En viktig skillnad mellan det nya Alfapet och det gamla är att det nya spelet har rutor som ger minuspoäng. Det gör att du som spelare behöver vara mer strategisk när du placerar ut bokstäverna på spelplanen. En annan skillnad är att Alfapet spelas med 120 stycken brickor, varav några är specialbrickor som exempelvis är blanka. En blank bricka kan användas som valfri bokstav och innebär alltså chansen att få bättre poäng.

Hur spelet spelas

Alfapet har varit ett av de mest populära och köpta spelen i Sverige under 30 år. Syftet är att du ska få så hög poäng som möjligt genom att bilda ordflätor som läggs ut på spelplanen. Vissa bokstäver som anses som svåra, exempelvis “q” ger högre poäng än enklare bokstäver som “a”. Det går också att öka svårighetsgraden genom att använda specialbrickorna med pilar och de helt svarta brickorna. På så sätt kan spelet anpassas efter ålder på spelarna, men minst tio år är en rekommendation. Ni kan vara mellan två till fyra spelare per omgång och räkna med att speltiden ligger runt 50 minuter.

Alfapet Online

Det klassiska sättet att spela Alfapet är tillsammans med vänner och familj samlade runt ett spelbord. Det moderna sättet är att spela mot familj och vänner men även främlingar online. Det enklaste sättet är att antingen gå till exempelvis sidor som betapet.se och skapa ett konto och spela. Ett annat alternativ är att ladda hem Wordfeud till sin android- eller iOS-smartphone och spela direkt i mobilen. Man kan utmana vänner som också har appen eller främlingar. Det finns en nästan oändligt utbud av motståndare och man kan med lätthet spela dygnet runt om man så önskar.

Wordfeud var ett av de mest populära mobilapparna för några år sedan och även om det inte är fullt så populärt i dagsläget så är det fortfarande hundratusentals spelare som spelar varje dag runt om i världen.