Internetspel.se

flash

Five Nights at Freddie´s

Skräckspelet Five Nights at Freddie’s publicerades till PC i augusti 2014. Skaparen av detta fenomen går vid namn Scott Cawthon, vilket är ungefär allt folk vet om honom då han hållt sig väldigt anonym under processen av att göra sina spel. För ja, han gjorde flera då det första blev en stor succé.

Det första spelet går ut på att du är en nattvakt på en gammaldags pizzeria, ofta liknat vid Chuck E Cheese. Du kommer dit och sätter dig på ditt kontor och håller koll på restaurangens kameror över händelserna som inträffar under nätterna. Så vad är då det läskiga med det?

På vilket sätt är det ett skräckspel?

Pizzerian du jobbar på heter Freddie Fazbear’s Pizzeria och Freddie Fazbear är en maskot. På detta residens så finns det fyra olika robotversioner av företagets maskotar, och det som de gör är att de försöker komma in på ditt kontor och döda dig. Det finns björnen Freddie, ankan Chica, räven Foxy och kaninen Bonny.

De rör sig när du inte tittar på dem och de kryper allt närmare ditt kontor sakta men säkert. Det finns inte oändligt med resurser för att skydda dig själv så det gäller att vara sparsam – men varsam. När de kommer in till dig så blir det ett “jump-scare” och du är död.

Varför blev det en succé?

När detta spelet kom ut så var det för många ett originellt koncept att vara fast på samma ställe och försöka skydda sig mot sina fiender som aktivt letar efter och vill döda dig. Även karaktärerna kändes speciella. De säger inte mycket och de rör sig inte, men det händer mycket bakom kulisserna.

Med bakom kulisserna så menas att de hade en spännande historia bakom sig. Folk började tänka fram olika teorier över vad som kunde ligga bakom, varför lever dessa robotar? Vem har skapat dem? Varför vill de döda nattvakten? Dessa och många andra frågor var under de kommande åren ett stort samtalsämne i spelvärlden.