Flashspel

Flashspel är spel man spelar direkt i sin webbläsare. Man behöver inte ladda hem och installera en massa saker utan spelet laddas och körs direkt via webbläsaren tack vare flash. Man behöver flash-plugin installerat i sin webbläsare för att det ska fungera men utöver det så behöver man inte installera något ytterligare. Flash utvecklas av Adobe, alltså samma företag som gör till exempel Photoshop som i sin tur är världens mest populära bildediteringsprogram.

Flashspel har blivit enormt populärt och det finns en mängd olika flashspel som blev så poppis på nätet att de portats och nu finns att spela på mobiltelefoner.

Populära spel

Några av de största sidorna som erbjuder javaspel är också några av de största sidorna i världen. De har blivit så stora just på grund av att javaspel är så oändligt populärt. De har också fått en skjuts av att mobilspel har blivit poppis då den typen av spel som gör sig bra i mobilen även gör sig bra som javaspel.

Flip Diving
Five Nights at Freddie´s
Stickman Archer 2
Goodgame Empire

En av de mest populära spelkategorierna är det som kallas för Tower Defence. Enkelt förklarat så går det ut på att man ska hindra motståndare att ta sig till mål genom att bygga upp olika typer av försvar längst med vägen som dödar fienderna innan de nått målet. Det finns enormt många olika typer av Tower Defence-spel och de mest populära är Bloons, Gemcraft och Kindom Rush.

En annan väldigt populär kategori är den som kallas Room Escape. I den här typen av spel börjar man i ett rum, eller ett par rum och dörren ut ur rummet eller huset är låst. För att klara spelet ska man ta sig ut och det gör man genom att leta efter nyckeln. Att hitta den är inte alltid så lätt. Nyckeln kan vara gömd i till exempel ett kassaskåp men för att öppna kassaskåpet så behöver man en kombination och den kombinationen finns nedskriven på 4 olika lappar. De fyra olika lapparna i sin tur är utplacerade på olika ställen i rummet där den ena kan vara på undersidan av en blomkruka, en kan vara bakom en skrin som öppnas med en annan kombination och så vidare. Man måste hitta verktyg och ledtrådar och sedan kombinera dessa korrekt för att slutligen hitta nyckeln. Det här är roliga spel som kräver tålamod och att man är lite listig. Det är inte ovanligt att det är krångliga rebusar som man måste lista ut.

Utöver dessa två extremt populära kategorier så finns det ett tiotal andra kategorier som också är poppis. Där hittar vi till exempel äventyrsspel, actionspel, rollspel, multiplayer och många andra roliga typer.

Till exempel har det oändligt populära spelet Doom portats till java och går nu att spela helt gratis direkt i webbläsaren.

Spela Javaspel

Den som vill spela javaspel kan hitta de flesta roliga spelen som är värda att spela på till exempel kongregate.com eller armorgames.com. Men det finns utvecklare som inte vill släppa sina spel på den här typen av spelsidor där det finns tiotusentals spel att välja mellan. En del spel finns endast på spelets egna webbsida och då måste man surfa dit för att spela. Det är egentligen inga konstigheter att utvecklarna väljer att göra så men problemet är att det kan vara lite svårt att hitta ett bra spel som inte finns på dessa samlingssidor för spel. På Kongregate.com kan man till exempel sortera spel efter popularitet, betyg eller genre. Det gör att man kan hitta flera hundra topprankade spel i varje spelkategori ganska enkelt. Det är betydligt svårare att hitta ett spel som bara finns på en specifik sida. Om man inte vet vad man letar efter är det snudd på omöjligt att hitta en sådan sida.

Ett exempel på ett enormt populärt spel som inte finns på samlingssidor är Contre Jour.