Bräd- och tärningsspel

Bräd och tärningsspel har börjat att spela ut sin roll. De har ersatts av modernare varianter av i stort sätt samma sak. Det finns nu tv- och mobil som gör i princip samma sak, i många fall till och med bättre än originalvarianterna.

Visst har gamla hederliga bräd- och träningsspel sin charm men dagens generationer har ofta lite för kort tålamod för att spela de klassiska spelen. Trots att den nya tekniken har ökat möjligheterna för folk att spela spel tillsammans utan att behöva ha med sig ett brädspel där alla pjäser och brickor måste finnas till hands så har de gamla spelen fortfarande sin charm.

Det är bra mysigt att samlas runt middagsbordet under kyliga vinternätter eller regniga sommarkvällar och spela dessa spel.

Det är därför den här sidan skapats. Det finns många gamla fina kunskaper som fallit i glömska i dagens moderna värld och gamla hederliga brädspel har även dessa hamnat i periferin. Det är trots att spelens funktion och syfte fortfarande är aktuellt i allra högsta grad. Att samla människor i glädje och skoj. Det görs fortfarande, varje dag fast nu för tiden är det till stor del med hjälp av datorer och internet.

Bara för att tekniken gått framåt betyder det inte att man ska glömma historien. Bräd- och tärningsspel är våra urtidens varianter av moderna digitala spel och de är också dessa som ligger till grunden för några av de mest populära och folkkära moderna spelen. Titta bara på till exempel Word Feud som är en modern digitalisering av vårt gamla kära Alfapet.

Checkers
Backgammon
Alfapet
Trivial Pursuit
Arimaa
Schack