Multiplayer

Multiplayerspel brukar innefatta spel där man är fler än två personer som spelar. Är spelen designade för endast två personer är det inte något riktigt multiplayer-spel. Det här är den överlägst mest populära spelvarianten in dagsläget. Alla de största och mest populära spelen spelas av tre eller flera spelare.

Vill man spela någonting med flera personer som man kanske nödvändigtvis inte är med för stunden så kan man ändå ha roligt tillsammans via internet. Det finns mängder av grymma multiplayerspel som man kan köra online med vänner och bekanta och med främlingar från hela världen.

I en del spel som GTA V, Fortnite och PUBG så kan man vara ett hundratal spelare vilket är bra jäkla häftigt. I spel som Overwatch, CS:GO, League of Legends och Dota är man istället ungefär 10 personer totalt med 4-6 stycken i respektive lag.

Overwatch
CS:GO
Fortnite
GTA V
Mafia Battle
Battle Golf Online

First Person Shooters

Overwatch och CS:GO är så kallade First Person Shooters (FPS) där man ska skjuta ned sina motståndare. Namnet kommer från att man har förstapersonsperspektiv som illustreras i bilden nedan från Overwatch.

Den här typen av spel är extremt populär och det finns bra många fler spel än bara Overwatch och CS:GO som har tusentals aktiva spelare varje dag.

I dessa spel behöver man snabba reaktioner, bra aim och strategi. Spelen har vanligtvis väldigt högt tempo och om man inte är på sin vakt hela tiden kommer man snart få sitta och vänta medan man själv är död och de andra spelar vidare.

Third Person Shooter (TPS)

Den här kategorien påminner mycket om FPS men med skillnaden att man istället har vyn strax ovanför och bakom personen man spelar som bilden nedan visar. Fortnite och GTA V är typiska spel som platsar i den här genren.

Bara fantasin sätter gränserna när det kommer till hur spelen är uppbyggda. I Fortnite ska man vara ensam överlevande av 100 spelare på en karta som minskar i storlek hela tiden. I GTA V ska man slå ihop gäng och slåss mot andra gäng och man kan starta företag och mycket annat.

Spel i webbläsaren

Spelen nämnda ovan är sådana som man behöver ladda hem och installera på sin dator för att kunna spela. Några av de mest populära sidorna på internet är uppbyggda enbart med spel man inte behöver installera utan kan köra direkt i webbläsaren. Här finns det spel av alla möjliga olika typer och det finns tusen och åter tusen spel att spela. Mer om dessa hittar ni under vår avdelning om flashspel.